miercuri, 15 aprilie 2009

Iran și abordarea americană

Op-Ed Columnist - Realpolitik for Iran - NYTimes.com


Foarte bun articol despre o abordare realistă în problema nucleară iraniană. Acum vreo 2 ani și ceva, scriam despre politica nucleară a Iranului spunând că este cea mai bună cale pentru Iran de a obține o "normalizare" a statutului său internațional. Pe de altă parte, nu cred că o recunoaștere a "rolului pivotal al Iranului în securitatea zonei" pe tipul mișcării făcute de Nixon cu RP Chineză (de fapt de Kissinger) ar avea vreun efect de real-politik, mai bine zis pe cine să echilibreze Iranul în plan regional?
Candidații ar fi Pakistanul (aliat istoric al Statelor Unite), e adevărat într-o criză masivă, India (cea mai populată democrație a lumii) sau Arabia Saudită (beneficiara unui statut eminent în lumea islamică datorită conjuncției între cele două locuri sfinte - Mecca și Medina - cu rezervele financiare imense datorate petrolului).
Mare problemă pusă de Iran - în plan internațional - este dată de statutul militant al Republicii Islamice, nu de o agendă realistă, care ar viza câștigarea unui rol preeminent în aria Golfului Persic, Asiei Centrale și a Mării Arabiei. Militantismul islamist (nu islamic - s.n.) al Teheranului, combinat cu faptul că este un islamism de sorginte șiită (Pakistanul și Arabia Saudită sunt sunnite, ca și mare parte din Asia Centrală) este, pe termen lung, un factor de destabilizare regională mult mai puternic decât înarmarea nucleară potențială a Iranului, care poate fi ținută sub control prin mijloace clasice de deterence, atât la nivel global, de către Statele Unite și aliații europeni (cam toată lumea uită că și britanicii și francezii au capacități nucleare de descurajare limitată), sau la nivel regional - prin India și Pakistan.
Că politică administrației Bush a fost dezastroasă în legătură cu Iranul, asta este o altă poveste, dar a recunoaște un rol dominant al Teheranului într-o regiune care încearcă să nu recunoască acest rol pare a fi mai mult o atitudine de tipul "elefantului în magazinul de porțelanuri" decât o inspirată politică demnă de Metternich sau Bismark.


marți, 14 aprilie 2009

Pakistan și Al-Quaeda

United Militants Threaten Pakistan’s Populous Heart - NYTimes.com

De câteva luni Pakistan devine cel mai propice teren pentru propaganda pro-Taliban. Cea mai bună explicație a fenomenului am găsit-o într-un articol de acum câteva zile - este reacția la vidul de identitate generat de post-colonialism.




luni, 13 aprilie 2009

Mic tratat despre blog

Mă-întreb de multe ori dacă blogging-ul este doar un instrument de "propagandă" personală, sau, din contră, chiar vorbim de un mediu de expresie a ideilor și părerilor fiecăruia.
E clar că ceea ce numesc eu blog-ul de prima generație e născut din "dear diary", dar explozia fenomenului face ca acest exercițiu literaro-comunicațional să fie un "must" inconturnabil. Plus că nu te mai poți plânge că nu te publică cineva.
Twitter revoluția de la Chișinău ne spune că nu mai putem ocoli - cu mașina de scris - faptul că asistăm la moartea acelui complex care asigura "publicarea" unui text - editorul, corectorul și tipograful. Plus cenzorul.